Είναι η τοπική απώλεια βάρους εφικτή?

Η βιομηχανία του μαζικού αθλητισμού, fitness κοινώς, είναι μια βιομηχανία αξίας 30 δισεκκατομυριών και κάθε χρόνο,τα τελευταία 10 χρόνια αναπτύσεται με ρυθμούς κοντά στο 4%,σύμφωνα με το περιοδικό Forbes,και από ότι φαίνεται δεν έχει σκοπό να ελλατώσει ταχύτητα. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την έξαρση και την ανάγκη του κόσμου για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, έχουν δημιουργηθεί διάφορα προιόντα προσφέροντας φρούδες ελπίδες.

Πάρτε για παράδειγμα τα προιόντα για την απώλεια τοπικού πάχους. Υπάρχουν  χάπια,  υπάρχουν ποτά,ζελεδάκια, ζαλατίνες για το σώμα, σπρευ που τα αλείφεις στο σώμα σου. Όλα εγγυούνται άμεσα αποτελέσματα, γιατί τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου δεν μας φτάνουν.
Όσο υπάρχουν εταιρείες που πουλάνε  προϊόντα και συμπληρώματα που υπόσχονται τοπική απώλεια βάρους, αυτή η «τρέλλα»και η ανάγκη για άμεσα απτά αποτελέσματα θα συνεχίσει να υπάρχει.
 
Υπάρχει όμως,τελικά, η τοπική απώλεια βάρους?

Τα δεδομένα από τις μελέτες τι μας δείχνουν?
 
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι ίσως η τοπική απώλεια ίσως και να είναι εφικτή ( J Sports Med Phys Fitness. 2017 Jun;57).

2 ομάδες γυναικών, η μία εκτελούσε προπόνηση αντιστάσεων κορμού ακολουθούμενη από 30 λεπτά ποδήλατο, ενώ η δεύτερη ομάδα η προπόνηση ποδιών ενώ ακολουθούσε αερόβια προπόνηση σε εργόμετρο χεριών.

Η ομάδα που εκτελούσε το πρόγραμμα με την προπόνηση αντιστάσεων στο κορμό είχε ελάχιστα καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και λίπους. Με μια γρήγορη ματιά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά γι αυτούς που πιστεύουν στην τοπική απώλεια βάρους,
ΑΛΛΑ

 Α) οι διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων είναι μικρές.

Συγκεκριμένα η ομάδα που έκανε βάρη στο κορμό έχασε 0.3 κιλά σε 8 βδομάδες, ενώ η δεύτερη ομάδα έχασε 0,1.

Β)η αερόβια προπόνηση ήταν σαφώς πιο έντονη στην ομάδα που έκανε ποδήλατο από αυτήν που έκανε αερόβιο στο εργόμετρο των χεριών.

 
Η μελέτη αφορούσε τις διαφορές μεταξύ κορμού κ ποδιών , σε επιπλέον έρευνες όπου  το αντικείμενο μελέτης ήταν η απώλεια λίπους στην περιοχή των κοιλιακών τα αποτελέσματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα.

 
Σε έρευνα όπου οι ασκούμενοι για 6 βδομάδες εκτελούσαν ακήσεις ενδυνάμωσης κορμού και  έχοντας  την διατροφή τους σε επίπεδα τέτοια που το σωματικό τους βάρος παρέμενε το  ίδιο, δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην απώλεια βάρους και λίπους , συγκριτικά με αντίστοιχη ομάδα που δεν εκτελούσε ασκήσεις κοιλιακών αλλα διατηρούσε το ίδιο διατροφικό πλάνο. Ακόμα και στην μέτρηση με δερματοπτυχόμετρο οι διαφορές ήταν ελάχιστες.

Σε πιο παλιά μελέτη και θέλοντας να μετρήσουν τις διαφορές λίπους στους κοιλιακούς, δημιουργήθηκαν 2 ομάδες, χωριζόμενες σε  αυτές που εκτελούσαν και σε αυτές που δεν εκτελούσαν κοιλιακούς. Μετα από 27 ημέρες και 5004 επαναλήψεις κοιλιακών διαπιστώθηκε μείωση του λίπους σε σχέση με την αρχή του προγράμματος αλλά όχι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων.

Σε μια διαφορετική έρευνα, το αντικείμενο μελέτης ήταν οι διαφορές μεταξύ των ποδιών των ασκουμένων.
Το πρόγραμμα αποτελούνταν από ένα σετ στο ένα μόνο πόδι, το οποίο θεωρούνταν ως το αδύναμο, για 1000 περίπου επαναλήψεις στην πρέσσα, ενώ στο άλλο πόδι δεν υπήρχε προπόνηση. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 12 βδομάδες και τα αποτελέσματα έδειξαν,  εκτός των άλλων, καμία διαφορά στην μέτρηση του ποσοστού λιπους μεταξύ των ποδιών.

Τα συμπεράσματα που παίρνουμε μαζί μας είναι ότι σίγουρα δεν είναι εφικτή η τοπική απώλεια λίπους, τουλάχιστον όχι με τις υπάρχουσες έρευνες. Σίγουρα όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος και η τεχνολογία πάντα θα υπάρχει χώρος για περαιτέρω μελέτες.

Αφήστε λοιπόν κατά μέρους τα συμπληρώματα, τα χάπια και τις ζελατίνες, επικεντρωθείτε σε μια καλύτερη διατροφή, βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας και κάντε υπομονή. Μην περιμένετε σε 20 μέρες να εξαλειφθούν οι συνήθειες 20,30,40 ετών.

 
ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

SOURCES


The Effect of Abdominal Exercise on Abdominal Fat

 

Vispute, Sachin S; Smith, John D; LeCheminant, James D; Hurley, Kimberly S

Journal of Strength and Conditioning Research: September 2011 - Volume 25 - Issue 9 - p 2559-2564

doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46

 

Myths and Misconceptions: Spot Reduction and Feeling the Burn

by Chris McGrath

on November 25, 2013

 

J Strength Cond Res. 2011 Sep;25(9):2559-64. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46.

The effect of abdominal exercise on abdominal fat.

Vispute SS1, Smith JD, LeCheminant JD, Hurley KS.

 

Effects of Sit up Exercise Training on Adipose Cell Size and Adiposity

Frank I. Katch , Priscilla M. Clarkson , Walter Kroll , Thomas McBride & Anthony Wilcox

Pages 242-247 | Accepted 31 Aug 1983, Published online: 22 Feb 2013

 

     

J Strength Cond Res. 2013 Aug;27(8):2219-24. doi: 10.1519/JSC.0b013e31827e8681.

Regional fat changes induced by localized muscle endurance resistance training.

Ramírez-Campillo R1, Andrade DC, Campos-Jara C, Henríquez-Olguín C, Alvarez-Lepín C, Izquierdo M.

 

J Sports Med Phys Fitness. 2017 Jun;57(6):794-801. doi: 10.23736/S0022-4707.16.06358-1.

Effect of combined resistance and endurance exercise training on regional fat loss.

Scotto di Palumbo A1, Guerra E2, Orlandi C3, Bazzucchi I1, Sacchetti M4.Share this Post