Οδηγός για την πρώτη σας κάμψη στήθους

Στο χώρο του fitness υπάρχουν διάφορες ασκήσεις ξεχασμένες , παρεξηγημένες και ασκήσεις που δεν τους δίνουν την κατάλληλη σημασία και βαρύτητα. Μια από αυτές είναι και οι κάμψεις στήθους, τα λεγόμενα push ups.

Μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο και το youtube και θα βρούμε διάφορα εντυπωσιακά βίντεο με διάφορες παραλλαγές αυτης της εκπληκτικής και ωφέλιμης άσκησης.  Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να εκτελέσουμε ούτε μια κάμψη?

Κάπου εδώ έρχεται το παρακάτω βίντεο και στο οποίο θα αναλύσουμε τα βήματα που θα χρειαστεί κάποιος προκειμένου να εκτελέσει με ασφάλεια τις πρώτες του κάμψεις.

Το πρώτο βήμα για κάθε βασική άσκηση είναι ένας σταθερός, υγιής και δυνατός κορμός , οπότε στο πρώτο στάδιο για μια τέλεια κάμψη θα αναζητήσουμε να δυναμώσουμε τον κορμό μας εκτελώντας ισομετρική άσκηση κοιλιακών με σκοπό να φτάσουμε τα 30 δευτερόλεπτα, τουλάχιστον δίχως το σώμα μας να τρέμει.

Πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την σωστή τοποθέτηση των χεριών  σε σχέση με το σώμα μας, ώστε να μην επιβαρύνεται ο ώμος μας περαιτέρω. Αν θεωρήσουμε ότι η μια πλευρά είναι το σώμα μας και η άλλη το χέρι μας, η γωνία που διαμορφώνεται πρέπει να είναι γύρω στις 45ο και ποτέ 90ο, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες                                                       

                              

https://www.nutrain.gr/files/data/fileManager/1.png


Προχωρώντας στο δεύτερο στάδιο έχουμε την πρώτη επαφή με τα Push ups. Όπως θα δούμε στο βίντεο , έχουμε τα γόνατα να ακουμπάνε στο πάτωμα και τα χέρια σε όποια απόσταση απο το πάτωμα θέλουμε και αισθανόμαστε ότι μπορούμε να εκτελέσουμε με ασφάλεια τις πρώτες μας κάμψεις.( ένα step θα βοηθούσε)

Στην επόμενη φάση θα δοκιμάσουμε να εκτελέσουμε τις πρώτες μας κάμψεις έχοντας τα χέρια στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρίσκεται στο προηγούμενο στάδιο και τα γόνατα δεν θα ακουμπάνε στο πάτωμα (δηλ τα πόδια θα είναι τεντωμένα).

Στο τέταρτο στάδιο, όπου είμαστε πλεον με τα χέρια στο πάτωμα, έχουμε λυγισμένα τα γόνατα και εκτελούμε τις κάμψεις μας.

Πλησιάζοντας προς το τέλος και προς τον στόχο μας, στο πέμπτο στάδιο θα χωρίσουμε σε 2 μέρη την εκτέλεση της άσκησης,στην πίεση και στην αρνητική φάση. Στο πρώτο μέρος , στην πίεση, έχουμε τα γόνατα να ακουμπάνε το πάτωμα, ενώ στην αρνητική φάση τα πόδια είναι τεντωμένα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε στην πίεση να διεκολύνουμε το σώμα μας να σηκωθεί και στο κατέβασμα δίνουμε μια επιπλέον επιβάρυνση τεντώνοντας τα πόδια μας.

Μπαίνοντας στο  τελευταίο στάδιο  είμαστε πια σε θέση να εκτελέσουμε τα Push ups κανονικά.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τα στάδια εκτέλεσης της άσκησης και δεν προτείνει την διάρκεια παραμονής σε κάθε στάδιο μιας και υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, όπως, το πιο σημαντικό, πόσες φορές μεσα στην βδομάδα θα εκτελεί το κάθε στάδιο ο ασκούμενος .

                                Καλές Προπονήσεις!Share this Post